Dyrlæge Aarhus hjælper kæledyr i Højbjerg, Odder, Skanderborg, Beder, Hørning

Flåter og flåtbårne sygdomme

I Danmark løber flåtsæsonen fra marts/april til oktober/november, hvor temperaturen typisk når over 4-5 grader. Men skovflåten, som er den mest almindelige, kan være aktiv året rundt, hvis efteråret har været varmt og vinteren mild. Flåter lever oftest i skov og græsområder, hvor de kryber op på græsstrå eller lignende og venter på et værtsdyr, de kan kravle op på.

Flåter kan oveføre sygdomme som borreliose, anaplasmose og europæisk hjernehindebetændelse, kaldet TBE. Disse sygdomme kan hos kæledyr give træthed, feber, skiftende halthed og forstyrrelser i nervesystemet. Symptomerne udvikler sig i løbet af 2 til 18 uger. Fordi der ikke er et entydigt sygdomsbillede, kan det være svært at diagnosticere flåtbårne infektioner. Men på Østergaards Dyrehospital kan vi hurtigt analysere en blodprøve og få svar.

 

Forebyggelse og behandling

Det er altid bedre at forebygge end at behandle. Derfor er det en god idé at tjekke din hund for flåter, når I har været en tur i skoven eller har gået i højt græs. Flåter kan nemt fjernes med en flåt-tang, og fjerner man den inden for et døgn, nedsættes risikoen for eksempelvis borrelia. TBE-smitten kan dog overføres, så snart flåten har bidt sig fast.

Vi fraråder generelt, at man smører flåten med olie eller smør, som et gammelt husråd ellers anbefaler. Det kan få flåten til at kaste op, hvorved risikoen for smitte øges. Vi anbefaler i stedet et spot-on produkt, Bayvantic, der indeholder stoffet permethrin. Det dræber og afviser flåter i fire uger og er samtidig effektiv mod pelslus, myg, lopper og andet utøj. Bayvantic må dog aldrig bruges til katte.

Et andet præparat mod flåter er Seresto. Det er et vandafvisende halsbånd, der afviser og dræber flåter i op til otte måneder og samtidig virker forebyggende mod lopper. Halsbåndet er receptpligtigt og fås både til hunde og katte.

 

Vaccination mod borrelia

Det er nu muligt at vaccinere hunden mod borrelia, fra den er 12 uger gammel. Hvalpen skal vaccineres to gange med tre ugers mellemrum og dernæst en gang om året. Revaccinationen skal helst ske sidst på vinteren eller tidligt om foråret, så hunden når at danne tiltrækkelige antistoffer inden flåtsæsonen.

Jagthunde, som færdes meget i skoven, er særligt udsat for smitten, hvorfor det kan være en god idé at vaccinere dem. Men husk, at selvom din hund er blevet vaccineret mod borrelia, er det stadig en god idé at bruge midler til at beskytte hunden mod flåtangreb, da flåter også kan bære på andre sygdomme.

 

Læs mere:

Vaccinationer på Østergaards Dyrehospital

Borrelia-vaccinen - Åbner et pdf-dokument

Skovflåten

Kontaktinformation
Østergaards Dyrehospital
Ingerslevtoften 4
8310 Tranbjerg

Tlf. 70 20 40 47
mail@oedh.dk

Åbningstider
Man - fre kl. 08:00 - 17:00.
Lør kl. 09:00 - 12:30.

Døgnvagt
70 20 40 47