Dyrlæge Aarhus hjælper kæledyr i Højbjerg, Odder, Skanderborg, Beder, Hørning

Det sidste farvel

Det er aldrig en nem beslutning at tage, når ens kæledyr skal aflives, uanset om dyret er gammelt eller ungt. Et af de spørgsmål, vi oftest bliver stillet af ejere til gamle eller syge dyr, er da også, hvornår det er tid til at sige farvel. Selvom svaret aldrig er entydigt, er vores udgangspunkt, at beslutningen altid børe tages ud fra, hvad der tjener dyret bedst. 

Beslutningen om at sige farvel til et elsket kæledyr bør involvere hele familien. Men hvis det er svært at blive enige om, hvorvidt tiden er inde, anbefaler vi, at I kommer til en samtale hos os. Her kan vi som dyrlæger hjælpe og rådgive jer omkring den svære beslutning. Hele familien er naturligvis velkomne til sådan en samtale, hvor vi sammen kigger på jeres kæledyr, og hvor vi, ud fra en helbredsundersøgelse og en snak med jer som dyreejere, laver en professionel vurdering af dyrets livskvalitet.

Når beslutningen er taget, og det er tid til at tage afsked med kæledyret, lægger vi stor vægt på, at aflivningen foregår i trygge rammer. Det kan ske i klinikken, eller vi kan komme hjem til jer, hvis I foretrækker det. Hvis man har børn, er det en rigtig god idé på forhånd at tage en snak med dem om, hvad der skal ske. Generelt anbefaler vi, at børn er med, når kæledyret skal aflives – så længe de er store nok til at forstå, hvad der foregår, og så længe barnet selv ønsker det. Oftest er virkeligheden mindre traumatisk, end det barnet selv forestiller sig. 

Sorgen ved at skulle sige farvel til sit kæledyr kan vi ikke tage fra jer. Men vi kan sørge for, at patienten sover ind uden nogen form for ubehag, og at det hele foregår i rolige og trygge rammer. Vi har en særlig konsultation, som vi udelukkende bruger i forbindelse med, at klienter skal tage afsked med deres dyr. Det er vigtigt, at det hele foregår i trygge rammer, og at man får den tid, der er nødvendig, til at tage afsked med sit dyr.

Selve aflivningen foregår ved, at dyret først får en beroligende sprøjte, så den stille og roligt falder i søvn. Når dyret sover, får den en overdosis af et andet sovemiddel direkte i en vene i forbenet. Aflivningsvæsken får hjertet til at stoppe meget hurtigt, og dyret sover stille ind uden at have oplevet andet ubehag end et lille stik i nakken. Til sidst kontrollerer dyrlægen grundigt, at hjertet er holdt op med at slå og ser efter de såkaldte sekundære dødstegn, så vi er helt sikre på, at døden er indtruffet. 

Når I har sagt farvel til jeres kæledyr, beslutter I naturligvis selv, hvordan dyres skal begraves. I kan vælge at tage dyret med hjem og begrave det i haven.

Hvis du ønsker dyret kremeret, sørger vi for, efter aflivningen, at sende det til kremering på et dyrekrematorium, hvor de kun tager imod kæledyr og ikke bruger dem til noget efterfølgende. Dyrekrematoriet tilbyder også enkeltdyrskremering, hvor man får asken fra sit kæledyr tilbage i en urne. Endelig driver Dansk Dyreværn Århus en dyrekirkegård, hvor kæledyret kan få sin egen gravplads. 

Kontaktinformation
Østergaards Dyrehospital
Ingerslevtoften 4
8310 Tranbjerg

Tlf. 70 20 40 47
mail@oedh.dk

Åbningstider
Man - fre kl. 08:00 - 17:00.
Lør kl. 09:00 - 12:30.

Døgnvagt
70 20 40 47